lördag 1 september 2007

Silver i luftfuktare respektive endotoxiner & astma

Samling med länkar till resurser hittade när fakta och forskning om luftfuktare eftersöktes. Allt som hittades är inte direkt om luftfuktare men associerat.

Vi har sedan tidigare en guide för att köpa luftrenare på Nyfikenvital och också en artikel om hur växter inomhus kan fungera som luftfuktare. Jag arbetar på en artikel "köp rätt luftfuktare". Här är en del resurser på engelska runt ämnet luftfuktare som jag hittat.

Silver på ytorna i luftfuktare mot mikroorganismer
Den här tekniken sägs ha används bl.a. av de gamla egyptierna. Nu lägger man en yta av silver på utrustning bl.a. på sjukhus. Silver motverkar mikroorganismer. Tekniken används också i luftfuktare för att motverka tillväxt av svamp och bakterier liksom i kylskå.

EurekAlert: War on germs gets cutting-edge weapon from ancient world technique

Att silverjoner dödar bakterier är välkänt sedan lång tid tillbaka. Det används bl.a. i vattenrenare. En fördel med silver är att det är tydligt giftigt för många bakterier, virus, alger och svamp precis som tungmetaller. Silverjoner är emellertid inte lika farligt för oss människor som t.ex. kvicksilver och bly.

En skål som följande i silver är något bättre när det kommer till hygien jämfört med t.ex. lera:

Skålen är från Tang dynastin (618 - 907 AD). Licensregler för bilden finns angivna här i Wikipedia där fotot hittades.

Endotoxiner i damm orsakar astma
Endotoxiner kommer från membranen hos vissa gramma negativa bakterier. Gifterna samlas är vanliga i hemmen och orsakar astma. Vanliga källor är bl.a. damm, husdjur och luftfuktare.

EurekAlert: Endotoxins in house dust pose a significant risk for asthma

Tidigare bloggat om luftfuktare & luftrenare Ren inomhusluft med växter. Länkar kring hur man förbättrar inomhusluften med växter. Växter kan både fungera som luftrenare och luftfuktare.

Alla blogginlägg om luftrenare.

Inga kommentarer: