torsdag 6 september 2007

MindFit - Dataspel mot hjärnans åldrande och dåligt minne

BBC rapporterar om ett dataspel för att hålla hjärnan i form. Spelet sägs vara anpassat för motverka den försämrade kognitiva förmåga som är associerad med åldrande.

Träna hjärnan
Att det fungerar verkar långt ifrån otroligt då mer eller mindre allt som utmanar hjärnan eller tvingar den att lära sig nya saker tros ha den effekten:

  • Borsta med fel hand.
  • Ett rikt social liv.
  • Läsa en utmanande bok.
  • Lösa korsord eller spelar schack.
Orsaken tros vara att nya "kopplingar" skapas mellan nervceller. Det ökar kapaciteten genom att utnyttja hjärnans funktion mer effektivt och kan kompensera för döda hjärnceller åtminstone i någon utsträckning.

Mer information om dataspel för att träna hjärnan finns på Pryltrend och Nyfiken vital där området följs aktivt och enormt mycket mer information finns:

Dyra och ansedda Mayo Clinic har ett par bra artiklar på engelska:

Olika dataspel i MindFit
Dataspelet heter MindFit och finns för PC. En undersökning med 121 frivilliga i Israel fyllda 50 år eller mer sägs pågå.

Det första spelet kallas "Tip of the Tongue" och sägs träna upp förmåga att namnge föremål. Det kan tyckas enkelt men är en grundläggande förmåga i hjärnan som även yngre kan träna upp till högre förmåga. En till heter "Problem Solving Abilities" och tränar upp förmågan att lösa problem i situationer från verkligheten. Och så har vi "Visual Short-Term Memory" som ska stärka närminnet. Vidare finns "Visual Perception at a Fast Pace" som ska förbättra visuell perception d.v.s. vår förmåga att uppfatta vad vi ser t.ex. i trafiken.

MindFit på nätet
MindFit. Klicka på demo för att provköra några av spelen. Den som väljer att köpa spelet sägs få $10 rabatt om de slutför ett demo. Priserna utan rabatt är enligt:

  • $129.00 USD för nedladdning.
  • För $149.00 USD för CD.
Någon svensk version av spelet finns inga uppgifter om ännu men det ska nog inte alls uteslutas att det kommer till julen. Översättning av ett spel som det där kostar knappast just något. I vilket fall som helst har jag e-postat och ställt lite frågor så vår vi se.

Inga kommentarer: