torsdag 6 september 2007

Bergsgorillorna hotade av rebeller?

Rebellerna i Kongo har tagit över nationalparken där de 700 bergsgorillorna finns. Den politiska situationen i området kan tyckas komplex då den bär på så mycket historia från alla länder i området.

Rebellerna som nu gått in i parken är "General" Laurent Nkundas "privatarmé".

General Laurent Nkunda
Nkunda var tidigare general i Demokratiska Republiken Kongo (DRC). Han står nära Tutsi falangen i DRC. Vi kan här dra oss till minnes den massaker som Hutsierna genomförde på Tusierna i grannlandet Rwanda. Tutsiska väpnade förband gick in över gränsen från Uganda när eller precis innan folkmordet började för bekämpa Hutsierna som styrde Rwanda och få slut på folkmordet. Nkunda deltog i den frihetskampen.

Många Hutsier flydde över gränsen till DRC där de hade visst stöd. Efteråt återvände Nkunda till DRC. Där bröt krig ut och diktatorn Mobutu besegrades av Laurent-Désiré och Joseph Kabila. Tämligen snart bröt ju strider ut igen i DRC iochmed att RDC tog till vapen för "införa demokrati" i DRC.

RDC var till stor del dominerat av tutsier som dock är en liten befolkningsgrupp i DRC. Tutsierna är emellertid välbeväpnade och många har det militära till yrke sedan tidigare. De är därför militärt starka och särskilt då de har stöd från Rwanda.

En alldeles egen privatarmé
Under 2003 tog kriget slut och i samband med det blev Nkunda general i den nya armén. Av skäl som jag är osäker på kom han snart i konflikt med regeringen och tog med sig trupper ut i djungeln. Gissningsvis kan det ha varit en Hutsi - Tutsi fråga och troligen avseende strategi och prioritering av kampen mot Hutsi rebellerna. Där har han nu sin privatarmé, gerilla eller vad man vill kalla det.

Hutsi rebellerna finns emellertid fortfarande kvar och Nkunda bekrigar dem när han har möjlighet. Hutsierna retirerade för ett tag sedan in i nationalparken där de har baser. Nkunda följer nu efter och strider i nationalparken är att vänta. Bergsgorillorna hamnar mitt i elden eller kanske blir mat. Vem vet.

Rwanda & Nkunda
Frågor blir ännu mer komplext just därför att Nkunda har ett tydligt stöd från Rwanda. Det är svårt att fördöma det: Hutsi rebellerna är verkliga och det är folk som gjorde den största slakten på människor i modern tid. De har inte lagt ner vapnen. Ingen kan heller anklaga Tutsierna för att inte ha varit förlåtande i Rwanda när kriget var slut.

Rwanda har nu satt tryck på DRC som har lovat att prioritera kampen mot Hutsi gerillan. D.v.s. förutom Nkundus privatarmé som redan är ute och bekrigar i området på eget bevåg kanske regeringstrupper ska in i området.

Resveration för ev. fel
Den där konflikten är så komplex och händelserik att något liknande är svårt att hitta idag när det kommer till konflikter. En god gissning är att jag missat någon komponent eller fått ordningen fel någonstans.

Hur slutar det?
Hur den konflikten kommer sluta och vad det innebär för Bergsgorillorna är svårt att säga. Nkunda är dock en skicklig strateg & taktiker och både han och stödgivaren Rwanda kan det här.

En gissning lika bra som något annat är Rwanda väljer att ockupera östra delarna av DRC snart. Officiellt för skydda sig mot Hutsi gerillan. För att så att säga motverka den motiveringen är det långt ifrån otroligt att regeringen åtminstone kommer göra någon form av operation i området officiellt riktat mot Hutsi gerillan men lika gärna för att bibehålla kontroll.

Det som talar emot en ockupation är att Rwanda ju redan har sin man i området: Nkunda. Men det kan helt enkelt bli så att de behöver projisera större stridskraft i regionen än vad som är möjligt via Nkunda.

Det här blev längre än jag hade tänkt men det är en så komplex konflikt.

Inga kommentarer: