lördag 15 september 2007

Läkemedel mot ADHD - En översikt

Översikt av de läkemedel som idag används för behandling av ADHD. Inte alla används i Sverige.

Det här är anteckningar till en artikel jag skriver på för Nyfikenvital med arbetsnamnet "Amfetaminer som läkemedel från igår till idag".

Vad som inte diskuteras här
Alternativ behandling av ADHD som inte är kompletterande till läkemedel togs inte med här även om jag nog gör en lista på dem framöver. Inte heller diskuteras här orsaken till ADHD. För mer om ADHD allmänt rekommenderas Wikipedia som har sammanfattat det bra.

Läkemedel mot ADHD i Sverige
Jag har tolkat informationen rätt är det endast dessa tre substanser som används för behandling av ADHD:

  • Metylfenidat (Ritalin).
  • d-amphetamin (Metamina).
  • Atomoxetin (Strattera).
Samt bupropion (Zyban) i enstaka undantagsfall.

1. Metylfenidat (Ritalin)
Metylfenidat pantenterades 1954 av Ciba pharmaceutical som idag finns i Novartis. Novartis säljer än idag Ritalin som troligen är det mest sålda läkemedlet mot ADHD. Metylfenidat började användas mot ADHD (sorterades då in under begreppet MBD) hos barn.

Metylfenidat binder både till transportörer för både dopamin och nor-adrenalin. Både d- och l-isomeren binder till serotonin receptorer: 5HT(1a) och 5HT(2b). d-isomeren påverkar särskilt dopamin och l-isomeren nor-adrenalin.

Markowitz JS et al, A Comprehensive In Vitro Screening of d-, l-, and dl-threo-Methylphenidate: An Exploratory Study", J Child Adolesc Psychopharmacol, 2006.

1.2 d-Metylfenidat (Focalin)
ADHD anses vara en störning associerat till antingen transport eller tillverkning av dopamin. Att racemiskt metylfenidat, d.v.s. Ritalin där båda isomererna finns, används ger inte sällan biverkningar. Orsaken kan ligga hos l-isomeren: nervositet, depression m.m.

Focalin innehåller bara d-metylfenidat har en del studier har visat att det ger bättre effekt än Ritalin.

Arnold, L.E., et al, A double-blind, placebo-controlled withdrawal trial of dexmethylphenidate hydrochloride in children with attention deficit hyperactivity disorder, J Child Adolesc Psychopharmacol, 2004 .

1.3 Verkningsmekanism hos metylfenidat
Särskilt av betydelse för effekten vid ADHD är att metylfenidat är en återupptagningshämmare av dopamin. En viss mängd fritt dopamin tas tillbaka och minskar fritt dopamin.

Metylfenidat genom att blocker återupptagningen ökar mängden fritt dopamin över tiden.

Amfetamin
Flera läkemedel mot ADHD är baserade på amfetamin eller nära besläktade ämnen. Liksom som för metylfenidat innehåller racemiskt amfetamin en d- och l-isomer där d-isomeren tydligt påverkar dopamin medan l-isomeren verkar på nor-adrenalin.

Värt att notera är att racemiskt amfetamin inte förekommer så vitt jag sett i något läkemedel godkänt mot ADHD i USA. Det närmaste är Adderall.

Adderall
Adderal är en blandning av 72% d-amfetamin och 28% l-amfetamin d.v.s. Adderal innehåller mer av den isomer som verkar särskilt på dopamin.

Adderall XR släpper ut de aktiva ämnen i kroppen under en längre period. De är då bundna i fyra salter:

  • 1/4 d-amfetamin sackarat
  • 1/4 d-amfetamin sulfat
  • 1/4 aspartat racemiskt d/l-amphetamin.
  • 1/4 sulfate racemiskt d/l-amphetamin.
Salterna metaboliseras i olika hastighet vilket ska ge en jämn effekt. Patienten behöver därför inte ta medicin lika ofta.

En informations/reklamsajt från tillverkaren av Adderall finns här på engelska.

D-amfetamin
Bara d-isomeren. I det här fallet blir påverkan på nor-adrenalin liten och vissa typer av biverkningar är inte troliga. Samtidigt pekar nästan all forskning på att ADHD är en störning associerad just med dopamin så den medicinska effekten är god.

I Sverige finns detta läkemedel under namnet Metamina. I USA säljs det under namnet Dexedrine.

d-metyl-amfetamin (Desoxyn)
Så vitt jag vet används inte Desoxyn i Sverige. Det är här är vad som på gatan i amerikanska polisserier brukar kallas för meth. Det är amfetamin med en metylgrupp. Metylgruppen gör att amfetamin lättare passerar genom blod-hjärna-barriären.

Effekten på ADHD anses god. Likväl är det inte ett vanligt läkemedel i USA och orsaken till är troligen att meth har ett socialt stigmata p.g.a. gatumissbruket.

Atomoxetin (Strattera)
Tillskillnad från övriga läkemedel påverkar Atomoxetin inte dopamin utan bara nor-adrenalin. Nästan allt pekar på ADHD är en störning i dopamin och varför atomoxetin har effekt diskuteras sällan. Kanske påverkas dopamin via verkningen på nor-adrenalin? Kanske ger Atomoxetin mer "psykiskenergi" vilket gör andra symptom mindre viktig och hanterbara? Effekten på ADHD anses emellertid något sämre än för amfetaminerna.

Framtiden får visa om atomoxetin är bra eller dåligt. Det har ju bara funnits på marknaden något år att jämföra med 1950-talet för metylfenidat. En del risker har dock upptäckts redan. I vissa fall har det givit leverskada. Och under hösten 2005 såg man i kliniska läkemedelsprövningar en ökad risk för självmordstankar och självmordsbeteende hos barn och ungdomar som behandlades med Strattera.

Poängen med atomoxetin
En fördel man ofta pekar på är att atomoxetin "inte ska gå att missbruka". Emellertid är missbruk mindre vanligt hos de som behandlas för ADHD än de med ADHD som inte behandlas. D.v.s. god effekt av behandlingen bör vara det avgörande och särskilt som att illegala droger inte är svåra att få tag i.

En intressantare fördel är att patienter som inte svarat bra på metylfenidat i en studie visade sig i 45 % av fallen svara på atomoxetin.

Fler läkemedel mot ADHD
Ett antal läkemedel finns som har använts tidigare eller som används i liten utsträckning.

Bupropion (Zyban). används inte allt för sällan i USA mot ADHD. I Sverige krävs licens från Läkemedelsföretaget för detta. Zyban är precis som Ritalin en återupptagningshämmare av dopamin och nor-adrenalin men anses inte kunna orsaka beroende. I Sverige används Zyban mot tobaksberoende.

Amineptin. Tricykliskt antidepressivt läkemedel som dock är förbjudet numera eftersom det var lite för angenämt. Orsaken var en tydligare verkan dopamin.

Modafinil. Stimulant som i Sverige används mot sjukdomar där man sover mycket länge. I Sverige används det troligen inte alls mot ADHD? Men det används i mindre utsträckning i andra länder. Modafinil påverkar dopamin och nor-adrenalin men risken för missbruk anses låg då preparatet inte är angenämt. Mer om Modafinil i Wikipedia.

Mer på svenska om ADHD
ADHD. Web4health.info. Här finns mycket information samlat om ADHD.

Mer på svenska om metylfenidat (Ritalin)
Ritalin (metylfenidat) kan ha långsiktigt värde vid ADHD. Nyfikenvital. En nyhet vi publicerade på Nyfikenvital om en studie gjord på råttor. Modellen är dock begränsad.
Ritalin (metylfenidathydroklorid). Läkemedelsverket. Deras bedömning av effekt i sammanfattning.
Väldigt intressant är från Nyfiken vital är också: Ritalin (metylfenidat) påverkar bara prefrontal cortex. Studien är intressant genom att den gav mer kunskap om ADHD, bekräftade att det är logiskt varför metylfenidat vid ADHD-behandling har låga missbruksrisker och pekar tydligt på varför metylfenidat minskar symptomen på ADHD.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Även Concerta används i Sverige vid ADHD. Skall ej ges till patienter som har en låg kramptröskel.

Anonym sa...

concerta är väll samma sak som ritalin (alltså metylfenidat)

Anonym sa...

Concerta är mycket sämre än ritalin även om ritalin också är en rätt kass produkt

Anonym sa...

Jag har modafinil (i kombo med dexamp) mot adhd i Sverige. Bra kombo.

Jobbar med min forskande psykiatriker på att försöka få en licens på metamf för att utvärdera, ser ut att kunna gå vägen men tar tid.

En ny spännande utveckling är intuniv (guanfacin), en icke-stimulant. Blockerar faktiskt utsläppet av noradrenalin vilket hjälper bra mot biverkningar från stimulanter, men har även en egen god effekt mot adhd-symtom. Fortf licens och extremt okänd i Sverige men den kommer explodera i användning, jag lovar. En mycket spännande utveckling!