måndag 30 juli 2007

Elektrostatisk luftrenare och dammsugare med HEPA-filter ska hjälpa barn med astma

National Jewish Medical and Research Center ska undersöka hur effektiva HEPA-filter och elektrostatiska luftfilter är i dammsugare. I studien deltar familjer med barn som lider av kronisk astma.

National Jewish Medical and Research Center ska nu undersöka om dammsugare med HEPA-filter och elektrostatiska luftfilter lindra astma hos barn.

Luftrenare mot allergener i inomhusluften Dessa tekniker används särskilt i luftrenare där de fångar upp partiklar från luften. De allergener som sprids i inomhusluften och utlöser allergi och astma är just partiklar och symptomen kan därför lindras av dem.

Vanliga allergener som skapar problem för allergiker och astmatiker inkluderar:

  • Allergener från katter.
  • Endotoxiner.
  • Damm.
  • Tobaksrök.
Damm, tobaksrök och kattallergi vet de flesta vad det är. Endotoxiner är ett mindre välkänt begrepp.

Endotoxiner är gifter från bakterier
Endotoxiner är giftiga ämnen som naturligt finns i många patogener t.ex. bakterier. Allergiker och astmatiker kan besväras av dessa. Endotoxiner kan orsaka inflammationer i lungorna och vara en bidrande orsak till astma och försämra befintlig astma.

Att minska mängden endotoxiner i hem med astmatiker och allergiker är därför viktigt.

Endotoxiner mot allergi och astma
Paradoxalt nog kan de också minska risken för att utveckla dessa sjukdomar. Flera undersökningar visat att barn som växer upp på en lantgård tydligt minskar risken för att utveckla allergi.

En teori är att det är kontakten med pälsdjur men det anses numera att den troliga orsaken är att de utsätts i högre utsträckning utsätts för endotoxi från bakterier. Detta påverkar immunförsvaret på ett sätt som ger ett skydd mot allergi.

HEPA-filter mot partiklar
Allergener sprids som partiklar i luften. HEPA-filter fångar upp även mycket små partiklar. Därmed minskar mängden allergener i inomhusluften och många med allergi och astna kan uppleva en tydlig lindring.

HEPA-filter används bl.a. i luftrenare, dammsugare, laborationer och industrier där damm och mängden partiklar måste vara låg.

En luftrenare med elektrostatisk luftrening
En Elektrostatisk luftrenare skapar en spänning mellan plattor och jord vilket joniserar luften. De negativa joner som produceras får partiklar att laddas och fall till marken eller fästa på ytor.

Ett tips är att börja köpa en seriös luftrenare effektiv mot partiklar och se hur långt det räcker. Vid behov kompletterar man med en seriös dammsugare filterteknik.

Studie på luftrenare och dammsugare
För flera typer av luftrenare finns vetenskapligt stöd för att de effektivt kan verka lindrande för astmatiker och allergiker. E-post vi fått till nättidningen Nyfiken vital som jag skriver för och där jag skrev vår köpguide för luftrenare talar om fantastisk effekt och befrielse efter att de handlat.

För dammsugare för allergiker och astmatiker finns färre vetenskapliga studier. Studien som National Jewish Medical and Research Center nu ska göra kommer därför bli mycket intresant att se resultatet från.

HEPA-filter och elektrostatisk luftrenare
I studien ska elektrostatiskt luftrenar installeras i hem med barn som lider av kronisk astma. Dessutom ska man dammsuga dagligen med en dammsugare med HEPA-filter.

Hemmen delas in i olika grupper. En grupp ska använda bara luftrenaren och dammsugare med HEPA-filter. Grupp två använder luftrenare, dammsugare med HEPA-filter och läkemedel. Den sista gruppen ska bara använda läkemedel.

Färre allergener i hemmet

- Vi vill undersöka hur dessa tekniker kan göra en skillnad i att minska mängden allergener och irritationer i hemmet, och om barnen blir bättre efter att vi gjort något åt deras miljö, berättar Rabinovitch, M.D., National Jewish.

- Vi vill se om det ger en skillnad. Utstrustning som denna kan vara en väg för att lindra astma hos barnen.

Inomhusluften är ofta förorenad
Idag bygger man bostäder som ska förbruka lite energi. Drag och utbyte mellan inomhus- och utomhusluft är dålig och fortsätter att försämras. Forskarna menar därför att det är viktigt att hitta effektiva metoder för att effektivt rengöra inomhusluften.

- Desto bättre isolerade hemmen ju sämre blir ventilationen. Bättre ventilation ger mindre problem med allergi, menar Rabinovitch.

Både hemmen och klassrum undersöks
I den två månader långa studien kommer både barnens hem och klassrum övervakas. Mängden av damm, tobaksrök och endoxiner ska mätas. I hemmen ska man också mäta hur mycket frisk luft som kommer in.

Även ventilation för kylning och värme ska undersökas. Efter detta går man vidare med luftrenare och dammsugare.

Dammsugare och luftrenare
Hälften av hemmen får en luftrenare i form av luftfiltrering och en dammsugare med HEPA-filter. Övriga får agera kontrollgrupp.

Under hela studien kommer sofistikerade utrustning användas för att mäta storlek, mäng och typ av allergener i hemmen. Samtliga av barnen kommer fortsätta med ta läkemedel men ska dokumentera när de behöver använda den.

Mer om luftrenare
Tidigare bloggades om att växter kan fungera som luftrenare. Värt att kommentera där är den typ luftrening som dessa ger inte har någon inverkan på partiklar och allergener.

På min prylblogg har jag bloggat om många luftrenare. Alla luftrenare där är inte seriösa utan det är ju en blogg om både kul och seriösa prylar: Luftrenare. Men även länkar till köpguider finns liksom tester av luftrenare.

Pressmeddelandet från National Jewish Medical and Research Center finns här: National Jewish receives major grant to study air pollution and asthma.

Inga kommentarer: