fredag 20 juli 2007

Känt och okänt om tobak och rökning

Kända och okända fakta om tobak, rökning och tobaksberoende. Flera kampanjer mot rökning har gjort att fler ungdomar börjat röka. I Sydamerika används av tobak av shamaner och den kan framkalla visioner.

Tobak är en mäktig fiende. Den orsakar ofantligt lidande och innebär stora kostnader. Men samtidigt är den så trevlig. Själv är jag stor konsument av snus...

1. Rätt och fel när det kommer till kampanjer mot rökning
Det är dokumenterat att ett ganska stort antal kampanjer mot rökning fått fler ungdomar att börja röka. University of Georgia undersökte därför hur en effektiv kampanj bör utformas.

Att ungdomar är lätt påverkas av grupptryck är välkänt och det kan nog vara en orsak till varför en del börjar röka. Föga förvånande visade det sig också att kampanjer som övertygar ungdomar att deras kompisar lyssnar på budskapet är mest effektiva.

University of Georgia berättar om studien i ett pressmeddelande: UGA study explains why anti-smoking ads backfire or succeed (2007-07-19).

2. Nära släkt med tomat och potatis
Tobaksplantan kommer från Sydamerika. Den är nära släkt med tomater och potatis vilka "importerades" till Europa ungefär samtidigt.

3. Nicotiana tabacum odlas oftast
Den tobaks som odlas kommersiellt idag är nästan alltid Nicotiana tabacum:


Fotograf: Sjschen

I Sydamerika var det Nicotiana rustica som röktes och än idag finns "djungelciggarer" med denna att köpa i och runt Amazonas. Nicotiana rustica är betydligt mer potent och kan innehålla många gånger mer av de aktiva angenäma ämena:

4. En dödlig dos av nikotin
En dödlig dos nikotin för den som inte använt tobak ligger på ungefär tre cigaretter. Storsnusare (t.ex. jag) bygger ibland upp en ofantlig tolerans.

En ondskefull storsnusare kan laga till en måltid med en dödlig dos tobak och bjuda flera misstänksamma ovänner på middag. Han kan sleva i sig en del av maten utan att avlida. För gästerna kan det vara mer osäkert...

5. Nikotin och dopamin
Svårigheterna att sluta med tobak beror till stor del på nikotin. Den binder till celler i hjärnan och får dem att släppa ut mer av signalsubstansen dopamin.

Extra dopamin gör att vi tänker snabbare, får bättre närminne och allmänt presterar bättre kognitivt. Dopamin är dessväre också hjärnans belöningssubstans.

6. Psykiskt beroende
Extra dopamin är angenämt och trevligt. Resultatet blir ett psykiskt beroende något jämförbart med det för kokain och vissa amfetaminer. För att nå samma effekt krävs lite mer om hjärnan inte får vila från nikotinet.

När högre dos fodras tränas dessutom hjärnan och nikotin får en högre potentiellt angenämt maximum. Men det psykiska beroendet ökar också.

7. Fysiskt beroende
Även ett fysiskt beroende skapas då tillväxthormoner stimuleras som förändrar hjärnans receptorer. Fysiskt beroende ligger dessbättre typiskt på en mycket lägre dos än det psykiska beroendet.

Det psykiska beroendet finns emellertid bra läkemedel mot: Zyban och Champix.

8. Dopamin, Zyban och Champix
Zyban och Champix är två receptbelagda läkemedel mot tobaksberoende. De verkar genom att "normalisera" mängden dopamin i hjärnan.

Båda är effektiva och är särskilt bra för de som drabbas av svåra abstinens: depression, ångest, sömnproblem, dåligt minne, ticks, ilska m.m.

9. Inte bara nikotin
Tråkigt nog står inte nikotin för hela upplevelsen av tobak. Fler aktiva alkaloider finns. Däribland märks harmaliner som särskilt är märkbara i Nicotiana rustica.

Harmaliner hämmar ett enzym (de MAO-hämmare) som har till uppgift att bryta ner överskott av "fria" signalsubstanser i hjärnan. Resultatet blir mer bl.a. av serotonin och man mår lite bättre.

MAO-hämmare kan vara potent antidepressiva. Harmaliner är lätt psykedeliska i högre doser. Dessutom förstärker de effekten av stimulanter och däribland nikotin...

Effekten av harmaliner bör för röktobak inte vara så märkbar. Spekulativt står den dock för en del av den effekt tobak har hos storsnusare vilket gör beroendesjukdomen komplex.

10. En helig växt
Tobak var en av de heliga växterna i Sydamerika och är det än idag för ganska många. Tobak används i cermonier för att ge visioner.

Än idag invigs shamaner på det traditionella sättet genom att äta torkade blad tills plantan "talar". Det är inte att rekommendera för någon annan.

11. Tobak och alkohol
Mer än 85% av alla alkoholister missbrukar tobak. Alkoholisten som slutar supa men forstätter med tobak löper tydligt ökad risk för återfall. Den som slutar röka löper stor risk att börja när denne dricker.

Nikotin, och också harmaliner om de finns i aktivmängd, förstärker alkoholens angenäma effekt och tvärtom. De påverkar båda dopamin men via olika mekanismer. Resultatet blir mycket mer dopamin än när bara den ena finns där.

12. Självmedicinering med nikotin
De som lider av ADHD och behandlas med Ritalin löper lägre risk för att börja röka eller missbruka andra droger. De som inte behandlas röker och missbrukar droger oftare.

Ritalin är en amfetamin. Den är en återupptaggningshämmare av dopamin och ökar mängden av fritt dopamin. Faktiskt fungerar den på ungefär samma sätt som läkemedlet Zyban som skrivs ut mot tobaksberoende.

Den som är deprimerad använder långt ifrån sällan tobak för att lindra nedstämdheten.

13. Tobak mot insekter
Nikotin och tobaksavkok är ett effektivt medel på insekter. Tobaken kan dock sprida en virussjukdom vanlig hos tobaksplantan till växterna som behandlas.

Faktiskt har jag fått för mig att en internationell regel finns om att tobak inte får användas på detta sätt p.g.a. virussjukdomen?

Mer om tobak, rökning och tobaksberoende
Den som lider av tobaksberoende kan få tips hos Vårdguiden: Tobaksberoende. Viktigt är att inse att det är svårt att risken är hög för att man misslyckas och behöver försöka igen.

Flera forskingsnyheter om nikotin, beroende och rökning finns på Nyfiken vital. Flera av dem har jag skrivit. Forskning om Rökning och tobaksberoende. Bland dessa finns den här om ADHD och rökning.

Mer om Champix och Zyban
Den som ska sluta ska inte vara rädd för läkemedel. Ingen av dem är något mirakelmedel men skillnaden är ändå tydligt märkbar i de studier som gjorts.

Särskilt värdefulla är dessa läkemedel för de som får svåra abstinens t.ex. nedstämdhet. Den som självmedicinerar ADHD, depression eller något annan psykisksjukdom eller funktionshinder behöver få behandling av det.

Zyban är en gammal trotjänare som funnits många år. Det är en återupptagningshämmare av dopamin. Zyban godkändes först i USA mot årstidsbunden depression. I USA används det även mot ADHD men det är i Sverige bara godkänt mot tobaksberoende.

Sjukvårdsrådgivningen har mer att berätta om Zyban: Zyban.

Champix är nyare och kom förra året. Det aktiva ämnet binder till samma receptor som nikotin. Läkemedelsverket har en monografi tillgänglig: Champix. En del forskning på att Champix kan vara mer effektivt än Zyban: Champix kan vara bättre än Zyban.

Mer om harmaliner och MAO-hämmare
Mer om harmaliner finns att läsa i Wikipedia: Harmala alkaloid. Äter man Champix eller Zyban ska man förövrigt vara försiktig MAO-hämmare.

Wikipedia om monoamidoxidasen: MAO.

Mer om rökning och alkoholism
Tobaksberoende och alkoholism var för sig gör det svårare att sluta med den andra lasten. Det innebär att det bästa kan vara att behandla båda beroendesjukdomarna samtidigt.

En studie gjord på djur pekar på att läkemedlet Champix också kan ha effekt just mot alkoholism: Champix mot alkoholmissbruk. Alkoholberoende råttor med fri tillgång till sprit började direkt dricka hälften så mycket dagligen efter en daglig dos Champix.

Inga kommentarer: