tisdag 10 juli 2007

Katter och kattallergi

Kattallergi är en vanlig allergi som kan vara besvärande. Men "vaccinering" är möjligt. Det finns också katter som kan vara utan allergenerna.

På Allergi.nu kan man läsa att allergi mot katter är den i särklass vanligaste allergin i Sverige. En del allergiker är vad som kallas för atopiker. Atopiker utvecklar lätt fler allergiker mot ämnen. De är särskilt känsliga för katter.

Kattallergi är besvärande

Allergener från katter finns nästan över allt. Även i skolan, fritis, daghem och på arbetsplatser kommer den in via kläderna på dem som har katt hemma. Kattallergi kan därför ofta vara mycket besvärande.

Symptom på kattallergi kan vara klåda, snuva, nysningar, nästäppa, hosta och svårighet att andas vid kontakt med katt. Har man visat sig vara allergisk mot katt ska man undvika allergener från katter så mycket som möjligt.

"Vaccinera" allergi mot katter

Det finns s.k. "allergivaccination". Sprutor med allergener ges ungefär var 6:e vecka under en tidsperiod av tre till fem år. Behandlingen innebär för de flesta att man får mindre besvär av den allergen som man "vaccinerande" mot.

Mer om "vaccinering" mot allergi och en hel del mer intressant finns att läsa hos Läkemedelsvärlden i artikeln: Livsstil och kost påverkar allergierna.

Sibirska katter och genetiskt modifierade katter

Det finns katter skapade med genetiskt modifiering avsedda för att kattallergiker ska tåla dem. Ett annat företag har avlat fram en särskild sorts katter som saknar allergenen som kattallergiker är känsliga för.

En "naturlig" ras av katter kallas för Sibiriska katter. Sibiriska katter tros vara bättre för kattallergiker.

Mer att läsa om katter som kattallergiker kanske tål bättre finns att läsa här: Katter för kattallergiker.

Inga kommentarer: