onsdag 17 januari 2007

Klimatförändringarna - Undergångsklockan närmar sig midnatt

Undergångsklockan som indikerar hur nära mänskligheten är till undergång har flyttats två minuter närmare midnatt. Till kärnvapen och andra hot mot mänskligheten läggs klimatförändringarna.

Klockan togs fram av tidningen Bulletin of the Atomic Scientists och står nu fem minuter från undergången: 00.00. Klockan visades i tidningen första gången för 60 år sedan efter att USA släppte atombomberna över Japan.

Inte sedan det kalla kriget har klockan flyttats fram.


Vi närmar oss sakta och än så länge säkert undergången.
Foto: Pandiyan

Klimatförändringarna likställs med kärnvapenhotet

Trots att kärnvapen sprider sig och kontrolleras av allt fler i världen likställs klimatförändringarna och den globala uppvärmningen med kärnvapenhotet:

- Som vetenskapsmän, förstår vi farorna med kärnvapen och deras fruktansvärda effekt, och vi lär oss hur mänskliga aktiviteter och teknik påverkar klimatet på sätt som förevigt kommer att förändra livet på jorden. Som medborgare på jorden har vi ett ansvar att varna allmänheten om de onödiga risker som vi lever med, och den katastrof som närmar sig om vi inte eliminerar kärnvapenhotet och hindrar fortsatta klimatförändringar, förklarade Stephen Hawking vid Bulletin of the Atomic Scientists när klockan flyttades fram.

Mer om klockan

Clock Moves Forward Two Minutes Bulletin of the Atomic Scientists.
Climate resets 'Doomsday Clock' BBC.

Inga kommentarer: