onsdag 10 januari 2007

Glykemisk belastning påverkar inte inflammationsprocesser

En kost med lägre glykemisk belastning ser inte ut att någon positiv effekt på inflammationsprocesser. Glykemisk belastning räknar effekten av GI multiplicerat med massan kolhydrater och blir därigenom ett mer korrekt mått än bara GI.

GI är ett mått som används för att välja långsamma kolhydrater. En sådan kost tros kunna ge ett antal positiva effekter på hälsan och underlätta viktnedgång.

Lägre GI påverkar inte inflammatoriska processer

Enligt forskningen som är publicerad i Clinical Nutrition verkar en sådan kost emellertid inte resultera i att inflammatoriska processer motverkas.

Inflammatoriska processer tros kunna vara en bidragande orsak till hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och många andra sjukdomar.


Foto: phogel
Ris är ett livsmedel högt GI. Det omsätts snabbt till energi men energitoppen går också snabbt ner.

Relaterat om GI

Postprandial monocyte activation in response to meals with high and low glycemic loads in overweight women. American Journal of Clinical Nutrition.
GI-metoden och GI för nybörjare. Nyfiken vital.
Glycemic index. Wikipedia.

Inga kommentarer: