torsdag 15 november 2007

Energidrycker och alkohol riskabelt

Att sådana kombinationer är olämpliga pekar forskning från Wake Forest University School of Medicine på. I pressmeddelandet jämförs det med att trycka på hjärnans brom och gasmedal samtidigt då koffein är stimulerande och alkohol är lugnande.

Koffein och alkohol
Alkohol är också en mycket riskabel drog som man ska ha stor respekt för. Helt säkert blir det inte mindre farlig av att blanda saker och med troligen mer riskabel. En orsak till att det blandas med koffein vilket inte tas upp är att koffein är en dopaminstimulant liksom alkohol.

Risken här är med andra ord att koffein helt enkelt gör alkohol lite trevligare. Beroenderisken kanske därför också ökar.

Mer som blandas - Ginseng, Rosenrot och Taurin
Ginseng och taurin är två saker som blandas med alkohol enligt pressmeddelandet. Helt säkert olämpligt men ingen av de är ju kända just som stimulanter av dopamin. Rosenrot hör ju annars till sådant påverkar dopamin och ibland blandas med alkohol och koffein.

Mer att läsa
Energy Drink 'Cocktails' Lead To Increased Injury Risk, Study Shows. Pressmeddelandet från Wake Forest University School of Medicine.
Energidryck – farlig eller inte? Riskerna diskuteras i Läkartidningen.
Pigg till varje pris? SR. Barn använder energidrycker för att orka mer.
Rosenrot. Nyfikenvital. Rosenrot stimulerar troligen både dopamin och nor-adrenalin och bör inte användas tillsammans med alkohol.
Caffeine - Mechanism of action. Wikipedia. Diskuterar hur koffein verkar i hjärnan.
Energidrycker - Livsmedelsverkets kommentar. Livsmedelsverket diskuterar de ev. riskerna med energidrycker.
Taurine. Wikipedia. Vad taurin är.

Inga kommentarer: