torsdag 8 februari 2007

Svensk miljövänlig odling av rosenrot

På Öland har man drivit försöksodling av rosenrot under fyra år och projektet ska fortsätta i alla några år till. Bakom projektet står Länsstyrelsen i Kalmar och Sara Hedman Nilsson, Torslunda försöksstation på Öland som tillhör Alnarps Jordbruksuniversitet samt Högskolan i Kalmar. Målet är att få till kommersiell odling av rosenrot på Öland.

Frn 2006 års skörd tillverkade Ölands Örtagård egentillverkade rosenrotsprodukter, saft, te, müsli och snapskrydda. Allting sålde slut första kvällen.

Kravodlad rosenrot

Rosenroten som odlas på Öland är kravodlad. På sikt är förhoppningen att kommersiell ska komma igång på allvar.

Rosenrot är ett naturläkemedel med hög vinstmarginal och stor efterfrågan.

Rosenrot växer naturligt i Sverige

I Sverige växer rosenrot naturligt i fjällen och förekommer i mindre utsträckning i Hälsingland, Norrbotten och Bohuslän. På Öland växer den inte naturligt.

Jordmånen är emellertid mycket lämpad för rosenrot. Liksom klimatet i övrigt. Det bör därför finnas goda förutsättningar att starta kommersiell odling av ekologisk rosenrot.

Lär dig mer om rosenrot

Rosenrot är centraltverkande och påverkar humör och psykisk energi. Populärt brukar den kallas för en adaptogen vari man menar att rosenrot anpassar kroppen för att bättre hantera stress.

En troligare förklaring till den effekt rosenrot har är att ämnen i roten verkar milt dopaminstimulerande. Här kan läsa en sammanfattning av hur rosenrot fungerar.

Projektet på Öland har en webbplats där en del information finns om deras satsningar: Medicinalväxtodling på Öland. Engelska Wikipedia innehåller kortfattad information och en del länkar: Rosenrot.

Bilderna är alla tagna av en Opioła Jerzy och har en creative commons licens. Bilderna finns lagrade på Flickr - Rosenrot.

Inga kommentarer: