torsdag 9 augusti 2007

Personlighetstest visar att självkänsla inte är kulturell

En vanlig föreställning är att särskilt Japaner ofta lider av dålig självkänsla och mindervärdighetskomplex. En studie där ett personlighetstest, Implicit Association Test (IAT), användes visar att det inte är korrekt.

Givetvis är det inte orimligt att kultur kan påverka individernas självkänsla på en större skala. Man kan t.ex. tänka sig att olika skolsystem kan ha inverkan. Föreställningen att japaner skulle ha dålig självkänsla är vanlig men ingen som jag haft.

I studien som gjordes med forskare i USA, Kina och Japan mättes självkänslan hos individer i respektive land. Självkänslan hos studenter i alla tre länder var hög och jämförbar. Resultaten är publicerade i Psychological Science.

Explicit och implicit självkänsla
Ofta mäts s.k. explicit självkänsla d.v.s. hur du beskriver dig själv. Ofta sker det genom att den som utvärderas får svara på hur väl något stämmer in. Exempelvis: Jag är bättre än de flesta på jobbet.

I studien mättes istället implicit självkänsla med ett personlighetstest: Implicit Association Test (IAT).

Implicit Association Test (IAT)
Implicit Association Test (IAT) skapades vid University of Washington av psykologen Anthony Greenwald. Anthony Greenwald arbetade också med studien runt självkänsla. I testet ställs inga frågor. Istället mäts hur snabbt en person ger respons på ord som är trevliga och som refererar till honom själv.

Det hela bygger på teorin att mycket i det kognitiva som styr vårt beteende är omedvetet men filtreras medvetet när explicita frågor används. Mäter man t.ex. hur snabbt du reagerar på något så blir det svårt för dig att medvetet filtrera det intryck du ger. En del studier stödjer att denna metod kan fungera. Dock finns också mycket kritik.

Implicit Association Test har används i mängder av studier där man försökt hitta skillnader mellan kön, kulturer, socialagrupper o.s.v.

Mer om Implicit Association Test (IAT) och personlighetstester
Mer om Implicit Association Test (IAT) finns att läsa på Anthony Greenwald hemsida: IMPLICIT ASSOCIATION TEST: VALIDITY DEBATES.

Hos Harvard kan testet prövas: Project Implicit® på nätet.

På Nyfikenvital har vi en artikel där information finns samlade om olika personlighetstester. Många av de som kan hittas på nätet är oseriösa. Det är därför klokt att vara kritiskt och undvika att tolka in särskilt i mycket i dem: Personlighetstest på nätet. Implicit Association Test (IAT) finns ingen information om där men det ska vi uppdatera med.

Mer om detta forskningsprojekt finns att läsa här: High self-esteem may be culturally universal, international study shows. (EurekAlert!).

Inga kommentarer: